За вас , родители

 

Мамо , готова ли си за първи клас ?

Как трябва да се държат родителите с дете , което тръгва в първи клас :
1. Будете го спокойно . Отваряйки очи , то трябва да вижда вашата усмивка и да чува ласкавият ви глас . Въздържайте се да го укорявате и хокате . Сутринта преди училище не е моментът да му напомняте вчерашните бели . Дори и да е оставило разхвърляни играчки , отложете забележката си за след училище .
2. Не го карайте да бърза.Разпределете правилно времето , което е нужно за подготовка на детето за училище . Това е ваша , а не негова задача . И ако не смогва , вината също е ваша . На другия ден го разбудете по - рано - толкова , с колкото е " закъсняло " днес .
3. Изпратете го сито на училище.До голямото междучасие , когото ще може да закуси , то ще мисли за сандвич или баничка и няма да е достатъчно съсредоточено в уроците .
4. Не се разделяйте с него с предупреждения от рода на : " Гледай да не грешиш "," Дръж се добре "," Внимавай да не получиш лоша оценка " и др . Далеч по - полезно е да пожелаете на детето успех , да го окуражите с някоя похвала и ласкави думи . На него и без това му предстои труден ден .
5. Когато се върне от училище , не го атакувайте с въпроси като : " Как мина днес "," Какви оценки изкара " . Още по - лоши са ироничните подмятания : " е , размина ли ти се без двойка днес ? " или " Кажи , двойкар , как е успеха ? " . Посрещайте детето спокойно , без да го обсипвате с хиляди въпроси . Дайте му възможност да се отпусне . Но ако е силно възбудено и още от прага напира да сподели нещо с вас , не отлагайте разговора за после , изслушайте го - това няма да ви отнеме много време . Помислете си понякога колко е важно за вас самите някой да ви изслуша .
6. Забележите ли , че детето от нещо е огорчено , но мълчи , не го разпитвайте , докато не се успокои.Тогава то само ще ви разкаже всичко . Ако не го направи , след това внимателно се поинтересувайте . Но не се опитвайте да задоволите любопитството си на минутата .
7. Интересувайте се от успеха на детето си в училище , но не и в негово присъствие . А след като чуете забележките на учителя , не бързайте да линчувате ученика . За да направите правилни изводи , трябва да изслушате и двете страни . Учителите нерядко са субективни . Те също са хора и не са застраховани от пристрастно отношение към своите питомци .
8. Не изисквайте от детето веднага след училище да заляга на уроците.Почивка от 2-3 часа просто му е необходима . Още по - добре е , ако вашият първокласник поспива половин - един час . Това е най - добрия начин да възстанови умствените си сили . Най - подходящото време за подготовка на уроците е от 15 до 17 часа .
9. Не заставяйте детето да научи всичко на един дъх . След занимания от 15-20 минути е добре то да си почине 10-15 минути . И ще е чудесно , ако през това време не седи на едно място , а си играе .
10. Не стойте над главата му , когато си приготвя домашните.Дайте му възможност да работи самостоятелно . Но , ако се налага да му помогнете , въоръжете се с търпение . Спокойният тон , подкрепата ( Не се бой , ще се справиш "," Давай , заедно ще успеем "," Аз ще ти помогна ") и похвалата , дори и да греши , са му жизнено необходими . А иначе бързо ще убиете желанието му да ви търси за помощ в бъдеще .
11. Не правете с него пазарлъци от рода на : " Ако ти научиш това стихотворение добре , ще ти позволя да гледаш " Лека нощ , деца "" . Тази порочна практика оставя у детето невярно впечатление за целите на неговото обучение . То може да започне да мисли , че учейки , ви прави услуга , за която вие му се отплащате . Освен това обещанието , което давате , може да се окаже неизпълнимо ( например да спре тока ) и вие да се озовете в сложна ситуация .
12. Поне половин час на ден посвещавайте само на първокласника , без през това време да се занимавате с домакинстване , с телефонни разговори , гледане на телевизия или разговори с други членове на семейството . Тока то ще разбере , че за вас няма нищо по - важно за него , и от радостите и от несполуките му .
13. Изработете в семейството единна тактика за общуване с първокласника . А свойте разногласия по повод кое е " правилно " кое - не е , изяснявайте без него . Ако той има проблем в училище , посъветвайте се с преподавателя му и училищния психолог , потърсете подходяща литература . Не бива да мислите , че всичко ще се реши от самосебе си или че постепенно ще натрупате опит . Живоът на детето ви не е най - подходящия полигон за експерименти .
14. Отчитайте , че децата , дори и поотрасналите , обичат преди заспиване да им четат приказки , да им пеят песни или просто ласкаво да ги погалят по главичките . Всичко това ги успокоява , помага им да снемат натрупаното през деня напрежение и да заспят по - бързо . Старайте се преди сън да не напомняте за неприятностите през деня , да не си изяснявате взаимоотношениятау да не обсъждате вчерашната контролна и др .
Във ваши ръце е малкият първокласник да се справи с учебния материал успешно и да ходи на училище спокоен , дори с удоволствие .

Мариана Ташкевич , психолог .

превод от руски . статия от www.kleo.ru


 

 

 

 


 

10 грешки

 

Всички родители възпитават децата си според своите умения и разбирания за живота . Рядко се замислят защо в определени ситуации постъпват така , а не иначе . Но в живота на всяка майка съществуват моменти , когато поведението на любимото дете отива в задънена улица .

А може би самите възрастни , използвайки радикални методи на възпитание , правят неща , заради които после се срамуват . Не сте сами в грешките си , всички родители от време на време грешат . Но винаги е по - добре да се учим от чуждите грешки , нали ?

Изображение

10 грешки във възпитанието , които все някога правим

Грешка първа

Обещанието " Повече няма да те обичам "
" Ако не си такъв , какъвто аз искам , няма да те обичам повече "

Мнение на родителите
Защо децата така често спорят по повод на всяка наша молба ? Може би ни правят напук . Какво да правим ? Да призоваваме към здрав разум ? Но , те просто не слушат какво им говорят възрастните . Да заплашваме ? Това още повече не действа . В такива случаи много родители използват своеобразен коз : " Сега мама няма да те обича повече " . Често много от нас произнасят тази фраза .

Мнение на психолозите
Обещанието повече да не обичате своето дете е едно от най - силните средства на възпитание . Обаче тази заплаха като правило не се осъществява . А децата прекрасно чувстват фалша . Веднъж излъгали , можете за дълго да загубите доверието на детето . То ще ви възприема като лъжец .
По - добре е да кажете : " Аз пак те обичам , но не одобрявам поведението ти " .

Грешка втора

Безразличието
" Прави каквото искаш , все ми е едно "

Мнение на родителите
Защо да се напрягам ? Да споря , да търся аргументи , да доказвам нещо на детето , да нервнича ? Детето е длъжно да се научи само да решава своите проблеми . И изобщо детето трябва да се готви за живота като възрастен , колкото се може по - бързо да стане самостоятелно , а нас да остави на мира .

Мнение на психолозите
Никога не трябва да показвате на детето , че ви е все едно с какво се занимава . Дори и най - леко да почувства вашето безразличие , веднага започва да проверява доколко то е " истинско " . И най - често , проверката се свежда до извършване на лоши постъпки . Детето чака ще последва ли критика след постъпката или не . Получава се затворен кръг . Затова вместо да показвате безразличие , постарайте се да установите с детето дружески отношения , дори и когато поведението му никак не ви харесва .
Може да кажете , например така : " Да знаеш , че по този въпрос изобщо не съм съгласен с теб . Но искам да ти помогна , защото те обичам . Във всеки момент , когато имаш нужда можеш да поискаш съвет " .

Грешка трета

Прекалено много строгост
" Ти трябва да правиш това , което ти казвам , защото тук аз командвам "

Мнение на родителите
Децата трябва да слушат възрастните безпрекословно - това е най - важният принцип на възпитанието . Не се допускат дискусии . Не е важно на колко е детето - 6 или 16. Не децата не трябва да се отстъпва , иначе ти се качват на главата .

Мнение на психолозите
Децата обезателно трябва да разбират защо правят това или онова . Прекалено строгото възпитание , основано на принципи , които не винаги са разбираеми за детето , напомнят дресировка . Детето може безпрекословно да изпълнява всичко , когато вие сте наоколо и да " плюе " на всички забрани , когато вас ви няма . Убеждението е по - добро от строгостта . В случай на необходимост може да кажете така : " Сега ще направиш така , както казвам , а довечера спокойно ще обсъдим - защо "

Грешка четвърта

Детето трябва да се глези
" Ще направя това сама . Не е по силите на моето детенце "

Мнение на родителите
Готови сме да направим всичко за нашия малчуган , та нали децата трябва да получават най - доброто . Детството е толкова кратко , че трябва да бъде прекрасно . Нравоучения , неудачи , неудовлетвореност - в нашите ръце е да избавим малчугана от всички трудности и неприятности . Така е прието , да предугаждаме и изпълняваме всяко желание на детето .

Мнение на психолозите
На разглезените деца е много по - трудно в живота . Не трябва да се държи единственото чедо под похлупака на родителската любов , защото в бъдеще това може да доведе до множество проблеми . Повярвайте , когато родителите махат всяко камъче от пътя на детето , то не се чувства щастливо . По - скоро обратното , то се чувства съвършено безпомощно и самотно . " Опитай да се справиш сам , а ако не се получи с удоволствие ще ти помогна "- ето един от вариантите на мъдро отношение към дъщерята или сина .

Грешка пета

Натрапената роля
" Моето дете - моят най - добър приятел "

Мнение на родителите
Детето е най - важното в нашия живот , то е толкова съобразително , с него може да се говори за всичко . То ни разбира така , сякаш е истински възрастен .

Мнение на психолозите
Децата са готови да направят всичко , което се харесва на техните родители , та нали мама и татко са най - важните хора на света . Малчуганите дори са готови да се нагърбят със сложния свят от проблеми на възрастните , вместо да обсъждат своите интереси с връстниците си . Но така техните собствени проблеми остават нерешени .

Грешка шеста

Парите
" Повече пари - по - добро възпитание "

Мнение на родителите
Ние сме толкова притеснени с парите , че не можем да си позволим да се позабавляваме с детето . Постоянно всичко трябва да му отказваме , то доизносва стари вещи и пр . С две думи ако имахме повече пари бихме били по - добри родители .

Мнение на психолозите
Любовта не се купува с пари - звучи доста банално , но е истина . Често в семейства с невисоки доходи възрастните правят така , че детето да не е лишено от нищо . Но не трябва да чувствате угризение на съвестта за това , че не можете да изпълнявате всичките му желания . В крайна сметка любовта , ласките , съвместните игри и времето прекарано заедно с детето са много по - важни от съдържанието на портфейла ви . И накрая , съвсем не парите правят детето щастливо , а съзнанието за това колко е значимо то за вас .

Грешка седма

Наполеоновски планове
" Моето дете ще се занимава с музика ( тенис , живопис ) , няма да му позволя да пропусне своя шанс "

Мнение на родителите
Много възрастни са мечтали в детството си да се занимават с балет , да свирят на пиано или да играят тенис , но не са имали тази възможност . И сега главната цел на мама и татко е да дадат на детето най - доброто образование . Не е важно на детето да му харесва много , ще дойде време и то ще оцени старанието на възрастните .

Мнение на психолозите
За съжаление децата не винаги оценяват усилията на родителите . И често блестящото бъдеще , нарисувано от възрастния във въображението му се разбива в пълното нежелание на детето да се занимава , например , с музика . Докато детето е малко слуша възрастните , но след това ... Желаейки да се откъсне от клетката на родителската любов започва да изразява протест с достъпни за него способи . Това може да бъде и прием на наркотици или просто увлечение по тежкия рок в нощните часове . Затова денят на детето трябва да се запълва с полезни занимания като не забравяте да оставяте и малко време за негови лични дела .

Грешка осма

Твърде малко ласки
" Целувките и прочие нежности не са важни за детето "

Мнение на родителите
Да прегърнем малката сестричка ? Каква глупост ! Да целунем мама ? Да се погушкаме с татко ? За това няма време . Много възрастни смятат , че ласките в детска възраст могат да доведат в бъдеще проблеми със сексуалната ориентация . Накратко - никакви прегръдки и целувки - има по - важни и сериозни неща .

Мнение на психолозите
Децата на всяка възраст се стремят към ласка . Тя им помага да се почувстват обичани и им придава увереност в собствените сили . Но помнете , желанието за ласка трябва в болшинството от случаите да идва от самото дете . Не натрапвайте на детето своята любов - това може да го отблъсне .

Грешка девета

Вашето настроение
" Може или не ? Това зависи от настроението "

Мнение на родителите
Неприятности в работа , лоши отношения в семейството , колко често възрастните " изпускат парата " върху децата . Мнозина са уверени , че в това няма нищо страшно . Достатъчно е след това да купим на малчугана отдавна обещана играчка и всичко ще бъде наред .

Мнение на психолозите
Родителите трябва да показват на детето , че ги радват неговите добри постъпки и че ги разстройват лошите . Това създава у детето съзнание за непоколебимост в жизнените ценности . Когато възрастните , в услуга на своя егоизъм и настроение днес разрешават нещо , а утре го забраняват , детето може да разбере само едно : все едно е какво правя , важно е настроението на мама . Ако чувствате , че не можете да се превъзпитате , по - добре предварително да се договорите с детето " Когато съм в добро настроение , не значи , че всичко ще ти е позволено . А ако съм в лошо - постарай се да бъдеш снизходителен към мен "

Грешка десета

Твърде малко време за възпитание на детето
" За съжаление съвсем нямам време за теб "

Мнение на родителите
Много възрастни са доста заети в работата , но се стараят всяка свободна минута да прекарват с децата - водят ги на градина и на училище , готвят им , перат , купуват всичко , което им е нужно . Децата трябва сами да разбират , че родителите просто нямат време да поиграят с тях или да им почетат .

Мнение на психолозите
Възрастните често забравят простата истина - ако сте родили дете , трябва и да намирате време за него . Дете , което непрекъснато слуша , че възрастните нямат време за него ще търси сродна душа сред чуждите хора . Дори ако денят ви е разпределен по минути намерете вечерта половин час ( в този въпрос е важно качеството , а не количеството ) , стойте до леглото на детето , поговорете си с него , разкажете му приказка или му прочетете книжка . Това е толкова необходимо .

                                                                      

Всеки родител изпитва тревога и трудност как да се грижи за възпитанието и развитието на детето си . В повечето случай родителите се запитват дали постъпват правилно в различните ситуации , пред които се сблъскват в ежедневието .

Разбира се , всеки има свое собствено мнение как да възпитава децата си . Дали твърде малкото наказания означават , че децата са се измъкнали от контрола ни ? Дали налагането на прекалено сурова дисциплина няма да ги настрои срещу нас ?

Тук ВИ представяме позитивни начини за насърчаване на децата да се държат добре . Позитивният подход се състои в това да хвалите детето и да го насърчавате да се държи добре . Позитивният подход не включва биене на детето . Някои родители се страхуват , че ако не бият децата си , ще загубят контрол върху тях , но всъщност се случва обратното . Колкото по - често показваме на децата си любов и уважение , толкова по - силно те ще искат да изпълнят нашите очаквания .

Изображение

Давайте на децата си пример на добро поведение

Децата се учат като подражават на другите . Те ще копират и вашите постъпки .

Променяйте околната среда , а не децата

По - добре е да държите ценни , опасни и чупливи предмети извън досега на детето , отколкото да го наказвате за неговото естествено любопитство .

Изказваите своите желания позитивно

Казвайте на децата какво да правят , а не само какво не трябва да правят .

Хвалете и окуражавайте детето си

Насърчавайте детето когато виждате , че полага усилия да се държи добре . Хвалете го за доброто му поведение и се стремете да отстраните неправилното . Колкото повече натяквате на детето , толкова по - малко ще ви слуша . Помислете как то би прозвучало на някой възрастен . Извинете се , ако сте постъпили неправилно .

Ограниченията са полезно нещо дори и в най - любящото семяйство

Да бъдеш родител означава и да очертаваш граници . Не забравяйте , че е нормално детето да изпробва тези граници . Това не е непослушание , а част от процеса на учене . Децата се чувстват по - сигурни , ако вие спазвате границите , които сами сте очертали , при положение , че са разумни , дори и да се оплакват от тях от време на време .

Изслушвайте внимателно детето си

Интересувайте се какво прави и какво чувства вашето дете . Успокйте го , че силните чувства са в реда на нещата , стига да са изразени по - подходящ начин . Колкото по - често правите това , толкова по - рядко ще ви се налага да стигате до наказания .

Иберете възпитание без бой и крещене

Понякога може да ви се струва , че боят е ефикасен и да се увлечете да удряте по - силно детето , за да постигнете същия резултат . Да крещите на децата или непрекъснато да ги критикувате също може да бъде вредно и може да доведе до трайни емоционални затруднения . Такива показания няма да помогнат на детето да развие чуство на самоконтрол и уважение към другите .

Поставяйте изпълними изисквания

Не забравяйте да се запитате дали вашите изисквания отговарят на възрастта и състоянието на детето . Бъдете търпеливи , ако детето е още много малко , или ако е болно или изморено .

Замислете се ... Тези факти могат да ви учудят ...

Понякога непослушанието и недисциплинираността са показатели за здравето на детето . Децата по природа са любопитни и изпълнени с ентусиазъм . Това е причината понякога поведението им да е такова , че на родителите им се струват непослушни , но не би било много чудно , ако детето не пробва нови неща или пък не прави грешки . Това не означава , че на децата трябва да им се позволява всичко . Трябва да знаят правилата задължителни във вашето семейство и да се научат да сътрудничат с другите . За да помогнете на децата да развият самоконтрола у себе си се изисква време и търпение .

Всяко дете има най - голяма нужда от обич

Обичта е най - важният елемент на позитивното възпитание . Колкото по - често показвате на детето своята обич като го прегръщате , целувате и му казвате " обичам те " , толкова по - силно детето ще иска да докаже , че я е заслужило . Вашата обич помага на детето да бъде уверено в себе си и да има самочувствие .

Установете програма за деня

Малките деца ще се чувстват по - сигурни и по - лесно ще се избегне конфликт , ако имат ясна програма за деня . Те са по - доволни , когато имат въведени постоянни часове за яденето , сън или свободно време .

Децата често не разбират защо ги наказват

Изследванията показват , че правилата на възрастните са често много неясни за децата . Те не винаги разбират какво лошо са направили , особено след като са им ударили плесница , тъй като са сърдити и притеснени , за да мислят спокойно .

Да виждате света през погледа на детето

Трябва да си представите какво чувства детето . Спомнете си как сте се чувствали когато сте били дете , и колко неразбираем ви се е струвал светът на възрастните , когато са се отнасяли с вас несправедливо .

Давайки на децата възможност да правят избор им помагате да се държат по - добре

Не се карайте на децата за незначителни неща . Позволявайте им да правят собствен избор - сами да решават какво ще облекат или какво ще ядат , за да не се чустват засегнати от това , че ги контролирате непрекъснато . Такъв подход помага да се избегне раздразнение или неприятно поведение от страна на децата .

Децата имат право на позитивни възпитателни мерки

България е задължена да спазва Конвенцията на ООН за Правата на детето . Тя гласи , че децата имат права , а едно от тях е правото на защита от всякакви форми на физическо и психическо насилие и преднамерено унижение .

Уважавайте детето си така , както бихте уважавали един възрастен

Позволявайте на детето да участава във вземането на решения , особено в такива , които пряко го засягат . Изслушвайте внимателно неговото мнение . Ако ви се прииска да му кажете нещо оскърбително , помислете как то би прозвучало на някой възрастен . Извинете се , ако сте постъпили неправилно .

Изображение


За връзка

Рада Димитрова

0888 028 385


Първият учебен ден:

Официалното откриване на учебната 2013/2014 година е на 16 септември от 10 часа. Всички ученици да са в училище в 9.40 с униформи.

 


Мили мои ученици, пожелавам ви незабрамиви летни дни и весела ваканция! Събирайте сили за четвърти клас, но не забравяйте книжките, които ще трябва да прочетете.